Spring til indhold

Vinbonden fra Tinghøj

Tommy Jessen i Tinghøj har udlagt et stykke jord til dyrkning af vinstokke.
Han regner med at kunne fremstille 20-30 flasker rødvin om året.

– Jeg har tit udtalt at rødvin kan man da selv lave, så før eller siden måtte jeg i gang med min egen vingård. Druerne er af typen Rondo, som anvendes til rødvin. Det ville være nemmere at lave hvidvin, men jeg synes bedst om rødvin. Jeg har altid været facineret af rødvinen, og det er hyggelig at få en glas rødvin, fredag aften til maden som afslutning på ugen.

– For at komme i gang, har jeg gået på vinkursus, samtidig med at jeg har besøgt nogle af Danmarks bedste vinproducenter. Jeg har også selv investeret lidt i udstyr/værktøj og jeg er blevet medlem af Varde Vinklub og de kan selvfølgelig lære mig en masse. Mange af medlemmerne i Varde laver vin på alt frugt/druer. Jeg har sagt til dem at jeg er en ægte vinbonde og jeg vil kun bruge mine egne druer, det er det eneste der dur ( til mig ).

– Man skal bruge et stykke jord hvor der er læ og meget sol, så planter man sine vinstokke. Jeg starter med at plante 20 stk (vinstokke) af mærket Rondo det er en tysk sort som kan tåle det danske klima. Der går 4 år efter plantningen inden at man kan høste. Man kan godt høste noget tidligere men så bliver vinstokken noget udpint resten af dens leveralder.
Vinstokken skal først have godt fat først, og vinstokken kan blive 30-40 år gamle.

– En vinstok kan i gode år give 1-1½ flaske rødvin. Så man kan selvfølgelig købe meget vin for den udgift som man har til etablering af en vingård. Men ens hobby må godt koste lidt penge – og så synes jeg en vinmark ser meget frodig ud.

– Jeg konkurrerer lidt med min bror, Freddy Jessen. Han spiller nemlig krocket, og mener at alle marker skal lægges ud til krocket baner. Hvorimod jeg mener at alle markerne skal bruges til vinmarker!

Del på Facebook

Juni 2024

Præsentation af MOT

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Vejret fra DMI